اندر عوالم خودی...

نکات قرآنی و روایی

اندر عوالم خودی...

نکات قرآنی و روایی

انفتاح برکات

 بدون افاضه و پی نوشت! 

 

سوره اعراف‏ آیه 96

وَ لَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرى آمَنُوا وَ اتَّقَوْا لَفَتَحْنا عَلَیْهِمْ بَرَکاتٍ مِنَ السَّماءِ وَ الْأَرْضِ وَ لکِنْ کَذَّبُوا فَأَخَذْناهُمْ بِما کانُوا یَکْسِبُونَ

ترجمه المیزان، ج‏8، ص247 تا 251:

[آثار خارجى گناهان و بیان اینکه ایمان و تقوى معیار و مدار نزول نعمت، و بى ایمانى و گناه منشا نقمت براى آدمیان است‏]

خداى تعالى در این آیات علاوه بر خلاصه‏گیرى از آیات قبل یک حقیقت خالى از هر شایبه‏اى را هم خاطر نشان ساخته و در جمله" وَ لَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرى‏ آمَنُوا وَ اتَّقَوْا لَفَتَحْنا عَلَیْهِمْ بَرَکاتٍ مِنَ السَّماءِ" بدان اشاره نموده است، و آن حقیقت عبارت است از چیزى که معیار و مدار اساس نزول نعمت و نقمت بر آدمیان است.

توضیح اینکه: بطور کلى همه اجزاى عالم مانند اعضاى یک بدن به یکدیگر متصل و مربوط است، بطورى که صحت و سقم و استقامت و انحراف یک عضو در صدور افعال از سایر اعضاء تاثیر داشته و این تفاعل در خواص و آثار در همه اجزاء و اطراف آن جریان دارد.

و این اجزاء- بطورى که قرآن شریف بیان کرده- همه به سوى خداى سبحان و آن هدفى که خداوند براى آنها مقدر نموده در حرکتند، انحراف و اختلال حرکت یک جزء از اجزاى آن مخصوصا اگر از اجزاى برجسته باشد در سایر اجزاء بطور نمایان اثر سوء باقى مى‏گذارد و در نتیجه آثارى هم که سایر اجزاى عالم در این جزء دارند فاسد شده، فسادى که از جزء مزبور در سایر اجزاء راه یافته بود به خودش بر مى‏گردد، اگر جزء مزبور به خودى خود و یا به کمک دیگران استقامت قبلى خود را بدست آورد حالت رفاه قبل از انحرافش هم بر مى‏گردد، ولى اگر به انحراف و اعوجاج خود ادامه دهد فساد حال و محنت و ابتلاءش نیز ادامه خواهد یافت تا آنجا که انحراف و طغیانش از حد بگذرد، و کار سایر اجزاء و اسباب مجاورش را به تباهى بکشاند، اینجاست که همه اسباب جهان علیه او قیام نموده، و با قوایى که خداوند به منظور دفاع از حریم ذات و حفظ وجودشان در آنها به ودیعه سپرده جزء مزبور را تا خبردار شود از بین برده و نابود مى‏سازند.

این خود یکى از سنت‏هایى است که خداى تعالى در جمیع اجزاى عالم که یکى از آنها انسان است جارى ساخته، نه این سنت تخلف‏بردار است و نه انسان از آن مستثنا است.

و چون چنین است اگر امتى از امت‏ها از راه فطرت منحرف گردد، و در نتیجه از راه سعادت انسانى که خداوند برایش مقرر کرده باز بماند اسباب طبیعیى هم که محیط به آن است و مربوط به او است اختلال یافته، و آثار سوء این اختلال به خود آن امت بر مى‏گردد، و خلاصه دود کجروى‏هایش به چشم خودش مى‏رود، براى اینکه این خودش بود که با انحراف و کجروى‏اش آثار سویى در اسباب طبیعى باقى گذارد، و معلوم است که در بازگشت آن آثار چه اختلالها و چه محنت‏هایى متوجه اجتماعش مى‏شود، فساد اخلاق و قساوت قلب، و از بین رفتن عواطف رقیقه روابط عمومى را از بین برده و هجوم بلیات و تراکم مصیبات تهدید به انقراضش مى‏کند، آسمان از باراندن باران‏هاى فصلى و زمین از رویاندن زراعت و درختان دریغ نموده، و در عوض باران‏هاى غیر فصلى، سیل، طوفان و صاعقه به راه انداخته، و زمین با زلزله و خسف آنان را در خود فرو مى‏برد. اینها همه آیاتى است الهى که چنین امتى را به توبه و بازگشت به سوى راه مستقیم فطرت وا مى‏دارد، و در حقیقت امتحانى است به عسر بعد از امتحان به یسر.

شاهد گویاى گفتار ما آیه شریفه" ظَهَرَ الْفَسادُ فِی الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ بِما کَسَبَتْ أَیْدِی النَّاسِ لِیُذِیقَهُمْ بَعْضَ الَّذِی عَمِلُوا لَعَلَّهُمْ یَرْجِعُونَ" (در خشکى و دریا به زشتى افعال بد مردم فساد نمودار شد، تا خدا سزاى بعضى عمل‏ها را که کرده‏اند به ایشان بچشاند تا شاید بازگشت کنند. سوره روم آیه 41) است که مى‏فرماید: مظالم و گناهانى که مردم مرتکب مى‏شوند باعث فساد در بر و بحر عالم است، فسادى که یا مانند وقوع جنگ و بسته شدن راه‏ها و سلب امنیت دامنگیر خصوص انسان مى‏شود و یا مانند اختلال اوضاع جوى و زمینى که زندگى و معاش انسان و غیر انسان را مختل مى‏سازد.

آیه شریفه" وَ ما أَصابَکُمْ مِنْ مُصِیبَةٍ فَبِما کَسَبَتْ أَیْدِیکُمْ وَ یَعْفُوا عَنْ کَثِیرٍ" (و آنچه از مصیبت‏ها به شما مى‏رسد بخاطر شومى کارهاى زشتى است که به دست خود کردید، تازه خداوند اثر بسیارى از کرده‏هاى شما را مى‏پوشاند. سوره شورى آیه 30) نیز به وجهى که- ان شاء اللَّه- به زودى در باره معناى آن خواهد آمد گفتار ما را مانند آیه قبلى تایید مى‏کند، و همچنین آیه شریفه" إِنَّ اللَّهَ لا یُغَیِّرُ ما بِقَوْمٍ حَتَّى یُغَیِّرُوا ما بِأَنْفُسِهِمْ" (خداوند نعمتهاى هیچ مردمى را دگرگون نمى‏سازد، تا آنکه ایشان آنچه را که در ضمیرشان هست تغییر دهند. سوره رعد آیه 11) و آیات دیگرى که قریب به این معنا است.

و کوتاه سخن اینکه، اگر امت مورد فرض به سوى خدا بازگشت نمود- و چه اندک است چنین امتى- که هیچ، و گر نه اگر به کجروى و انحرافش ادامه داد خداوند دلهایشان را مهر نهاده، و در نتیجه به اعمال زشت خود عادت مى‏کنند، و کارشان به جایى مى‏رسد که جز آنچه مى‏کنند معناى دیگرى براى زندگى نمى‏فهمند، و چنین مى‏پندارند که زندگى یعنى همین‏

حیات نکبت‏بار و سراسر اضطرابى که تمامى اجزاى عالم و نوامیس طبیعت مخالف و مزاحم آن است، حیاتى که مصائب و بلایا از یک طرف و قهر طبیعت از طرفى دیگر تهدید به زوالش مى‏کند.

این سنت پروردگار و اثرى است که خداوند بر گناهان و انحرافات بشر مترتب مى‏کند، و لو اینکه بشر امروز آن را باور نداشته و بگوید: این افکار زائیده عقب افتادن در علم و دانش و نداشتن وسیله دفاع است، و گر نه اگر انسان در صنعت پیشروى نموده و خود را مجهز به وسائل دفاعى سازد مى‏تواند از همه این حوادث که نامش را قهر طبیعت مى‏گذاریم پیشگیرى کند، هم چنان که ملل متمدن توانستند از بسیارى از این حوادث از قبیل قحطى، وبا، طاعون و سایر امراض واگیردار و همچنین سیل‏ها، طوفان‏ها، صاعقه‏ها و امثال آنها جلوگیرى بعمل آورند.

[جواب به کسانى که اعتقاد به تاثیر بد کارى‏ها در پیدایش بلایا و مصائب را معلول جهل و عقب افتادگى علمى پنداشته‏اند و بیان اینکه انسان نمى‏تواند بر نظام کون و نوامیس طبیعت مسلط شود]

لیکن باید گفت خدا این فکر و صاحبان چنین افکارى را نابود کند که در اثر کفر و غرور فکرى خیال کرده‏اند پیشرفت و جلو افتادن ملتى از ملتى دیگر که نامش را تمدن گذاشته‏اند- مى‏تواند بر نظام کون و نوامیس طبیعت مسلط شده و احکام آن را ابطال نموده و آن را مطیع خود سازد. و خلاصه، دستگاه آفرینش که این مخمورین دستخوش هوا و غرور، جزئى به حساب نیامدنى از آنند- به کاکل آنان چرخیده و محکوم امر و نهى ایشان است، و حال آنکه اگر حق و حقیقت- که گردش گردون بر مدار آن است- تابع هوا و هوس آنان شود آسمان و زمین از هم مى‏پاشد:" وَ لَوِ اتَّبَعَ الْحَقُّ أَهْواءَهُمْ لَفَسَدَتِ السَّماواتُ وَ الْأَرْضُ" « سوره مؤمنون آیه 71» و معلوم است که اگر آسمان و زمین رو به فساد گذارد اولین جزئى که از آن فاسد مى‏شود همین انسان ضعیف است.

اینها خیال کرده‏اند معارف دینى این قبیل حوادث را معلول اسباب مادى و طبیعى نمى‏داند و زمام همه را بدون واسطه به دست پروردگارش دانسته و خلاصه امثال وبا، قحطى، فرستادن باران و صاعقه را کار خدا و سایر حوادثى که به علل و اسبابش پى برده‏ایم کار آن علل و اسباب مى‏داند، لا بد چنین خیال کرده‏اند که وقتى براى وقوع حادثه‏اى از حوادث علتى طبیعى کشف مى‏کنند حدوث آن حادثه را بى‏نیاز از خدا و تدبیر ربوبى او را در آن حادثه هیچ کاره مى‏دانند. غافل از اینکه معارف دینى به یک فرد دین‏دار اجازه چنین اعتقادى را نداده، و خدا را سببى در عرض سایر اسباب و علتى در صف سایر علل مادى و قواى فعاله طبیعى‏ نمى‏داند.

آرى، خداى تعالى آن کسى است که به هر چیزى محیط است، و هر سببى را او به سوى مسببش مى‏کشاند، و او است که هر چیزى را که خلق کرده هدایتش هم نموده است، و جز خود او کسى محیط به مخلوقات و مسبب مخلوقات او نیست، پس او مى‏تواند هر چیزى را وسیله انجام خواسته‏هاى خود قرار داده و در این باره سبب‏هایى به کار ببرد که دانش و فهم ما از درک سببیت آن عاجز باشد، هم چنان که در آیات زیر از قرآن کریمش به این معنا اشاره کرده مى‏فرماید:" إِنَّ اللَّهَ بالِغُ أَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِکُلِّ شَیْ‏ءٍ قَدْراً" (خدا به خواسته‏ها و کارهاى خود مى‏رسد، که خدا براى هر چیزى اندازه‏اى مقرر کرده. سوره طلاق آیه 3) و نیز مى‏فرماید:" وَ اللَّهُ غالِبٌ عَلى‏ أَمْرِهِ وَ لکِنَّ أَکْثَرَ النَّاسِ لا یَعْلَمُونَ" (و خداوند بر کار خویش مسلط است، و لیکن بیشتر مردم نمى‏دانند. سوره یوسف آیه 21) و نیز مى‏فرماید:" وَ ما أَنْتُمْ بِمُعْجِزِینَ فِی الْأَرْضِ وَ ما لَکُمْ مِنْ دُونِ اللَّهِ مِنْ وَلِیٍّ وَ لا نَصِیرٍ" (و شما خاکیان نمى‏توانید در زمین خدا را عاجز کنید، و به غیر خدا شما را ولى و یاورى نیست. سوره شورى آیه 31) و همچنین در آیاتى دیگر.

مگر انسان مى‏تواند در ملک خدا، با خدا در افتد، و با فکر خود که آنهم ملک خدا است راهى براى ابطال حکم و اراده او به دست بیاورد، انسان در طول خداوند قرار دارد، نه در عرض و در مقابل او، او انسان را و از انسان اراده و فکر را آفریده، و هر وسیله دیگرى را هم او در اختیار انسان قرار داده، و براى هر کدام محل معینى مقرر فرموده، و سپس بین همه آنها از اول تا به آخرش ارتباط برقرار کرده، و همه را بهم پیوسته تا به این یکى- دانش بشرى- رسیده، که بشر ناآشناى به مقام پروردگار مى‏خواهد بوسیله آن به جنگ پروردگار خود رفته و با او در حکمتش و قضاء و قدرش بستیزد، و حال آنکه او و دانش او خود یکى از ایادى و عمال تحقق یافتن اراده و نفوذ حکم خدا و جریان یافتن قضا و قدر او است.

خداى متعال چه خوب بنده خود را شناخته که در یکى از آیات مورد بحث یعنى آیه" ثُمَّ بَدَّلْنا مَکانَ السَّیِّئَةِ الْحَسَنَةَ ..." به رسوایى آدمیان و این فکر غلطشان اشاره فرموده، و به زودى بیان آن خواهد آمد.

این بود آن حقیقت برهانى که گفتیم آیات مورد بحث به آن اشاره مى‏کند، و حاصلش این شد که: انسان مانند سایر انواع موجودات، وجودش مربوط و بسته به سایر اجزاى عالم است، و اعمالى که از او سر مى‏زند و حرکاتى که در مسیر زندگیش و در سیر بسوى سر منزل سعادت از خود نشان مى‏دهد با سایر اجزاى عالم که محیط به او است ارتباط کامل دارد، بطورى که اگر حرکاتش صالح و سازگار با آن اجزاء و موجودات باشد آن موجودات نیز سازگار با او خواهند بود، و برکات آسمان به سویش سرازیر خواهد شد، و اگر سازگار نباشد عالم نیز با او سازگارى نداشته و در نابود ساختن او سعى خواهد نمود، مگر اینکه دست از گناه و فساد بردارد و گر نه به تدریج به تباهى خو گرفته و ناگهان همه اجزاى عالم در تباه ساختنش دست بهم داده و اثرى از وجودش باقى نمى‏گذارند، و زمین را از لوث وجودش پاک مى‏کنند. آرى، چگونه یک انسان مى‏تواند با رفتار خود در مقابل همه عالم که او خود یکى از اجزاى آن است و به هیچ وجه از آن مستقل نیست معارضه نموده و شاخ و شانه بکشد و یا بخواهد با فکر خود بر سر دستگاه آفرینش شیره بمالد و حال آنکه فکر او مولود شرایط و قوانین کلى‏ایست که از جریان آفرینش گرفته شده است- دقت بفرمایید-.

این مطلب همانطورى که گفته شد حقیقتى است که هم برهان و دلیل مطابق آن است، و هم قرآن آن را تصدیق و بر آن تصریح نموده و مى‏فرماید:" خداوند هر چیزى را که آفریده اندازه‏گیرى دقیقى در خلقت آن به کار برده و آن را به سوى سعادتش راهنمایى کرده" و نیز مى‏فرماید:" خداوند عالم را- که یکى از اجزاى آن انسان است- بیهوده نیافریده، بلکه هر چه را که خلق کرده به این منظور خلق کرده که به درگاه او راه یافته و به سوى او بازگشت کند، و براى هر مخلوقى سر منزل سعادتى معین کرده تا بر حسب فطرتش به آن سوى رانده شود، و براى هر یک راه و روشى مقرر نموده که اگر آن راه را سلوک کند به سعادت مقدرش مى‏رسد، و اگر از آن راه منحرف شود و آن قدر بیراهه رود که دیگر امید برگشتن نداشته باشد نتیجه و هدف از خلقتش باطل گشته و عذاب خداوند بر او حتمى مى‏گردد.

نظرات 6 + ارسال نظر
تلخک شنبه 27 مهر 1387 ساعت 05:20 ق.ظ http://www.bitter.persianblog.ir

آپ شدیم
دکتر انصاف کن کوتاه بنویس

خاکسار میکده یکشنبه 28 مهر 1387 ساعت 05:41 ب.ظ http://zolal121.persianblog.ir

یا حسین .ع.
سلام عزیز دل و تاج سر ... نور عین
آقای دکتر عزیز ... (ببخشید ما تازه فهمیدیم) ...
علی آقای بزرگوار ...
حقا دست مریزاد و ایول ...
ای کاش حضورا توفیق عرض ارادت داشتم ...
انتخابتون عالی بود ...
خداوند بزرگ مرحوم علامه رو در معیت ثقل اکبر و و در کنار ثقل کبیر غریق در رحمت خاص الخاص خودش کنه ...
هیچی نگم بهتره ...
مکنونات قلبی بمونه تا حقیقتش در برزخ و آخرت به پاتون نثار کنم ... فقط والله یشهد انی احبک ...
قربونت بشم ... یا علی .ع.

ایمان پنج‌شنبه 2 آبان 1387 ساعت 05:09 ب.ظ http://shiftegan-e-khedmat.blogsky.com/

بسم ربالشهدا والصدیقین

سلام
بزرگوار دعا کنید ایمان حقیر قوی بشه چی بهتر از عشق و ایمان به خدا که ثمره اون عمل صالح و رضایت خداست.
با مطلب سید تولدت مبارک به روزم

در سایه سار معرفت جمعه 3 آبان 1387 ساعت 06:01 ب.ظ http://darsayesaremarefat.blogfa.com/

به راستی که مومن به منزله کفه ترازوست هر اندازه ایمانش افزوده شود امتحانش نیز سنگین تر می شود(امام صادق علیه السلام)

تلخک شنبه 4 آبان 1387 ساعت 09:23 ب.ظ http://www.bitter.persianblog.ir

آپ شـــــــــــــــــــــدیــــــــــــــــــــم

بازمانده چهارشنبه 8 آبان 1387 ساعت 10:16 ب.ظ http://www.navader.blogfa.com

بنام یگانه’ بی همتا
سلام بزرگواران،اگرچه به فراخور فرصتهایم یکی از دلنشینترین تفریحاتم مراجعه به دلنوشته های شما و استفاده های متنوع از آنهاست ولی عرض ادب و احوالپرسی مخصوص مجازی بنظر من یک وظیفه است و حتما بسیاری از آثار و برکات صله’ رحم و دیدار حضوری را با خود دارد.
مدت زیادیست نتونستم یه چاق سلامتی حسابی بکنم!!!،حالتون چطوره؟دست و پای شیطون و نفس رو که ببرکت ماه مبارک حسابی جمع کردین،درهای معرفت و نورانیت خدا رو شکر بازتر شده و انشاالله روزبروز خدائیتر و پاکتر میشید!...
بایک دل پر از آرزوی توفیقات بیشترتون و دستانی پر از گلهای نرگس شماها را در راه انتظار عملی مولا نظاره گرم.انشاالله همیشه با دلی مطمئن و قلبی پاک و ضمیری امیدوار و با نشاط طی طریق کنید.همه’ ما مکلف به پاک زیستن تا آخر عمرمون هستیم .خیلی سخت نگیرید تا خدا براتون سخت نگیره.هممون از یک نسل و یک خدا و یک دین و دارای یک سرنوشت اصلی هستیم!!!،مسافران دنیا به ابدیت. وظیفه دارم بهترینها را برایتان بخواهم،این را از شاگردان مکتب امام خمینی آموخته ام،آن آسمانیها،آن بخدا پیوسته ها،...یا حق[گل]

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد